Статии

Куриози на животното царство


Най-силните, най-старите, най-силните, най-отровните и т.н.

В този раздел представяме няколко любопитства за животинското царство, както в Бразилия, така и по света.

По-стари

Животните преминаха от морето на сушата преди 414 милиона години. Първите сухопътни животни в света включват два вида стоножки и малък паяк, открит сред растителните отломки.

Шумните

Най-шумните от сухопътните животни са риболовните маймуни в Централна и Южна Америка. Мъжките имат костелива структура в горната част на трахеята, която позволява на звука да се отразява. Плашещите им писъци са описани като смесица от кучешки лай и магарешки брей, увеличени хиляди пъти, писъците им могат да се чуят на разстояние до пет километра.

По-силен

Пропорционално на техния размер, най-силните животни са гигантски бръмбари, които се срещат главно в тропиците. Тестове на бръмбар на носорог показаха, че той може да поддържа 850 пъти повече от собственото си тегло на гърба си. За сравнение, човек може да вдигне (с помощно средство) само 17 пъти повече от собственото си тегло.

По-силна захапка

Кафява акула с дължина 2 м може да упражнява сила от 60 кг между челюстите си, еквивалентна на налягане от t / см2 на върховете на зъбите. Въпреки че не са измервали ухапванията на по-големи акули като бялата акула, тя трябва да бъде още по-силна.

Мирис на Keener

Най-запаленото обоняние на природата е на мъжкия император молец, който според експерименти, направени в Германия през 1961 г., може да открие сексуалното вещество, произведено от девствената женска на разстояние от 11 км, срещу вятъра. Рецепторите, разположени на мъжките антени, са толкова чувствителни, че могат да открият една молекула вещество.

По-отровни

Ярките малки жаби от Централна и Южна Америка секретират някои от най-смъртоносните биологични токсини, известни. Видът е толкова опасен, че учените трябва да носят дебели ръкавици, за да го манипулират, ако имат порязвания или драскотини по ръцете си.

Повече любопитства ...

БОЗАЙНИЦИ

ощеНай-големият бозайник на планетата е синият кит.

по-тежъкВ южната част на Атлантическия океан беше уловен женски кит с тегло 190 т и дължина 27,6 м.

вече
Най-дългият екземпляр, който някога е бил регистриран, е 33,58 футов женски кит, който се е набил на плаж Гритви, Южна Джорджия, през 1909 г.

Най-голямо сухоземно
Средно мъжките слонове достигат височина от 3 до 3,7 и тежат от 4 до 7 t. Най-големият екземпляр, регистриран някога, е мъжки застрелян в Макусо, Ангола. Лежейки отстрани, слонът измеря 4,16 м по линия, проектирана от най-високата точка на гърба до основата на предната част, показваща височина от 3,96 м, когато стои. Теглото му е оценено на над 12,24 t.

В Бразилия

Най-големият бразилски сухопътен бозайник, тапирът или тапирът, е с дължина 2,01 м и тежи около 250 кг, достигайки 1,08 м височина.

По-голяма морска
Най-големият зъбен бозайник е сперматозоидът, неговата вътрешна челюст е приблизително 5 m. С дължина 25,6 m.

по-високНай-високото живо животно е жирафът, среща се само в сухите савани и полупустинните райони на Африка, южно от Сахара.

малолетни и непълнолетни
Прилепът има размах на крилата около 16 см и дължина между 2,9 и 3,3 м, с тегло от 1,7 до 2,0 g. Този вид се среща само в около 21 варовикови пещери на река Квай Рой в югозападен Тайланд.

Най-бърз морски
Орлов кит достига скорост от 55,5 км / ч, с дължина около 6,1 до 7,6 м.

по-бавноМързелът с три пръста развива средна скорост от 1,8 до 2,4 м / мин (0,1-0,6 Km / h). При дърветата обаче може да „ускори“ до 4.6 m / min (0.27 km / h).

По-сънливНякои броненосеца и ленивци прекарват до 80% от живота си в сън или дремене.

Най-голямото носилкаНай-големият брой кученца на диво животно в един носил е 31, в случай на тенрек, открит в Мадагаскар.

Carnivore

Най-голямо сухоземноНай-големият сухоземен месояд е полярната мечка, чиито мъжки тежат от 400 до 600 кг и са с размери от 2,4 до 2,6 м от муцуната до опашката.

по-тежък
Така наречена полярна мечка с тегло 907 кг и на около 3,5 м от муцуната до опашката е застреляна източно от Коцебу, Аляска, САЩ.

По-малко тежки
Парата-джудже има тяло от 11 до 26 см, опашка от 1,3 до 8,7 см и тежи от 30 до 200 г, а най-малките индивиди са женски, които обитават Сибир и Алпите.

В Бразилия
Най-малкият бразилски месояд е амазонският порове, наричан още фере, средно с размери 26 см.


Видео: ПИЯНИ РУСНАЦИ!СМЯХ! (Юли 2021).